Trasslet på Tjustbanan fortsätter

Veolia byter nu reparatör för att få trasiga tåg snabbare på banan igen, och minska antalet inställda tågturer. För från i höstas har mängder av tåg mellan Linköping och Västervik fått ställas in. Mellan 18 december och 9 januari har minst ett 30-tal tågturer ersatts med buss och taxi och idag lördag är sex tåg på sträckan inställda.

Transportföretaget Veolia kör tågen mellan Linköping och Västervik och mellan Linköping och Kalmar åt Östgötatrafiken. Östgötatrafiken äger tågen. I somras utökades antalet avgångar mellan Linköping och Västervik. Det har gjort att varje tåg får köra fler mil, och därför måste kontrolleras oftare.

Samtidigt har många tåg gått sönder. Bland annat på grund av att järnvägen mellan Linköping och Västervik är i dåligt skick. När det var som värst var åtta av dom elva tåg Veolia har inne på reparation. När tåg saknats på sträckan mellan Linköping och Kalmar har tåg flyttats över dit, eftersom det är lättare att ersätta tågen mellan Linköping och Västervik med buss.

En förklaring till det är att den reparationsfirma som Veolia anlitat haft problem och inte kunnat laga tågen i tid. Nu ska Veolia byta reparatör.

Veolias trafikchef Anders Nyberg hoppas att tågen ska gå som vanligt igen i slutet av nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".