Vadstenaskola kritiseras

Barn- och fritidsprogrammet på Vadstenagymnasiet får hård kritik idag, bland annat på DN Debatt. Där skriver representanter från organisationen Svenskt näringsliv att hundra procent av eleverna från utbildningen i Vadstena inte fått jobb efteråt.

Undersökningen som är bakgrunden till kritiken gäller elever som tog studenten 2001 och omfattar gymnasieprogram från hela landet. På många håll har hela klasser varit arbetslösa efter fem år, rapporterar Ekot. Statistiska centralbyrån har tagit fram statistiken åt Svenskt näringsliv.

Barn- och fritidsprogrammet i Vadstena, i Bollnäs, Älvsbyn och Haparanda är bara några exempel där 100 procent av eleverna varit arbetslösa åtminstone någon period mellan 2004 och 2006. Av alla som gått barn- och fritid, hotell- och restaurang, byggprogrammet, hantverksprogrammet och livsmedelsprogrammet har omkring hälften varit arbetslösa efter fem år.

Störst risk för arbetslöshet är det för dem som går barn- och fritidsprogrammet, hotell- och restaurang-, livsmedel- och byggprogrammet. Men det är stora skillnader mellan skolorna, enligt undersökningen.

Hör inslag på Ekots hemsida sr.se/ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".