1 av 3
2 av 3
Martin Lind
3 av 3

Fler vill sprida aska i naturen - kyrkan självkritisk

Fler östgötar väljer att sprida askan efter anhöriga i naturen. Antalet ansökningar om att sprida aska utanför kyrkogården har mer än fördubblats de senaste tio åren.
– Kyrkan har varit osmidig och inte svarat upp mot de behov som finns, säger biskop Martin Lind.

– Ja, man kan ju säga att det finns indirekt en kritik mot de till buds stående alternativ och det får man nog ta. Ibland har nog kyrkan varit fyrkantig och ställt krav på musik eller utformning som inte har svarat mot de behov som finns, säger biskop Martin Lind.

Det kommer troligen
att bli allt mer vanligt att söka tillstånd om att sprida askan efter en anhörig på en annan plats än kyrkogården. Det menar Curt Dahlgren som är professor i religionspsykologi vid Lunds universitet och som har forskat kring spridning av aska.
– Tittar man i ett längre perspektiv så är det en uppåtstigande trend, säger Dahlgren.
Curt Dahlgren har studerat askspridning under tidsperioden från 1958 då det blev tillåtet att sprida askan på någon annan plats än på kyrkogården och fram till 2006. Skälet till att man vill sprida askan på en speciell plats beror på att det finns en känslomässig bindning till den platsen, säger Dahlgren:

– Är man exempelvis fiskare, då vill man sprida i vattnet där man brukar fiska eller vandrar man i fjällen vill man att askan blir spridd.

De senaste tio åren har antalet ansökningar om att sprida aska utanför kyrkogården mer än fördubblats, från 16 till 48 ansökningar i Östergötland. För hela landet handlar det om en ökning från 600 till över 1400 ansökningar sedan 1998.

Enligt professor Curt Dahlgren beror trenden på att vi är mer individualistiska idag.

– Det blev inte tillåtet i Sverige förrän 1958 och det speglar väl en allmän trend i samhället, att an man vill mer och mer göra saker och ting själv, inte göra det som organisationer bestämmer, säger Curt Dahlgren.

Läs även:

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".