1 av 2
Konferenslokalen Brigaden förvandlas till rättegångssal under förhandlingarna.
2 av 2
LINKÖPING

Trettio i rätten under tre månader

I dag inleds en av de hittills största rättegångarna i Linköpings tingsrätts historia. Trettio personer från olika delar av landet, varav tre från Östergötland, står åtalade misstänkta för ekonomisk brottslighet.

- Det här rör sig om olika typer av ekonomisk brottslighet. Det är dels att man har använt sig av osanna fakturor för att dölja att man tar medel från rörelsedrivande bolag för att använda till exempelvis till svartlön. Vidare handlar det om i några fall om ren bolagsplundring där ett par olika bolag blivit plundrade, det handlar också om skattebrott i något fall, säger Jonas Strömberg, vice chefsåklagare, en av två åklagare som lett utredningen.

När jätterättegången inleds i dag räcker inte tingsrättens ordinarie lokaler till. De första dagarna tvingas rätten flytta in i en konferenslokal för att få plats med alla inblandade. Förhandlingarna kommer att pågå under trettio dagar och är tänkt att vara avslutad i slutet av mars. Att det blir en så pass stor rättegång beror både på antalet åtalade men också på bevismaterialet. Hela utredningen ryms på cirka elva tusen sidor.

- Det är ganska omfattande bevismaterial som ska gås igenom därför att det är med något undantag ingen som vitsordar eller går med på att det är något brott begånget utan allt är bestritt och förnekat.

Men Jonas Strömberg gillar inte lösningen med så här pass stora rättegångar.

- Det är olyckligt men oundvikligt. En så här stor rättegång med så många tilltalade och så många förhandlingsdagar är alltid ett osäkert kapitel, man vet inte vad som händer under tiden och så vidare. Det kostar en massa pengar, det blir svåröverskådligt både för domstol, åklagare och advokater att se egentligen vad som finns.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".