Linköping

Många ungdomar kör moped onyktra

Ett stort antal ungdomar i Linköping har kört moped när de har varit onyktra. Det visar en undersökning som VTI, Statens väg- och transportinstitut har gjort.

Av 350 gymnasieungdomar i Linköping som svarade uppgav 13 procent att de har kört moped när de har varit alkoholpåverkade och 20 procent har åkt med någon som har kört onykter.

– Det är otäckt att tänka att det är på det viset, säger Gunilla Sörensen som är forskningsassistent på VTI.

Statens väg- och transportforskningsinstitut undersöker just nu gymnasieungdomars inställning till alkohol i samband med bil- och mopedkörning. Den första sammanställningen visar förutom resultatet om alkoholpåverkan vid mopedkörning, även att fem procent av de 350 ungdomarna har kört bil onyktra.

Helena Hellsten från företaget Helsäker konsult som samarbetar med VTI i undersökningen, tycker att resultatet är alarmerande:

– Jag vill att det på något sätt ska in en viss form av utbildning i skolan som ger en förståelse för att man inte ska köra påverkad, säger hon.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".