1 av 2
2 av 2

Förkylningsepidemi har gett blodbrist

Det råder blodbrist i stora delar av landet. Här i länet saknas det cirka 50 liter blod. Bristen beror i huvudsak på den stora förkylningsepidemi som har pågått den senaste tiden.

– Krisen beror på att väldigt många blodgivare har varit sjuka och inte kommit när de har kallats och då hamnar man i bakvattnet hela tiden, säger Chris Ramslöv som arbetar i Blodcentralens blodbuss

Normalt brukar det finnas 250 påsar med knappt en halvliter blod i varje påse i blodbanken i länet, nu finns det bara 130 stycken. Bara i Östergötland fattas det runt 50 liter blod. Därför är varje person som kan lämna sitt bidrag på 4,5 deciliter blod var tredje till var fjärde månad viktig. Förutom att många givare har varit förkylda och därmed inte kunnat lämna något blod, så har helgdagarna under jul och nyår också ställt till med problem. 

– Vi har ändå haft öppet extra någon lördag, men annars har vi ju inte öppet under helgerna, säger Chris Ramslöv.

Framförallt går det åt blod vid operationer eller till personer med olika typer av blodsjukdomar. En eller flera större olyckor där man behöver mycket blod kan också ställa till med bekymmer, särskilt om de inträffar på flera platser samtidigt. Blodcentralen söker ständigt efter nya blodgivare. Just nu försöker man underlätta blodgivning genom att förändra öppettiderna för tappning.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".