Norrköping

Ungdomstjänst för radhusbrand

Uppdaterad 17.33:
Den 15-åring som erkänt att han låg bakom radhusbranden i Smedby i Norrköping förra året döms till ungdomstjänst. I branden totalförstördes tre radhus.

Sammanlagt orsakades skador för elva miljoner kronor.
- Man har lärt sig en mycket dyr läxa, sade 15-åringens mamma i rättssalen

Branden bröt ut efter att den nu åtalade pojken smällt av en fyverkeripjäs i en brevlåda vid en radhuslänga. En häftig brand bröt ut och totalförstörde tre lägenheter och rökskadade fyra.

Under tisdagen ställdes 15-åringen inför rätta i Norrköpings tingsrätt. Åklagare hade åtalat pojken för grov allmänfarlig vårdslöshet, ett så kallat oaktsamhetsbrott. 15-åringen har tidigare erkänt att det var han som smällde av fyrverkeriet.

Under rättegången sade pojken att han var ute efter en adrenalinkick, något spännande. Men att han inte hade för avsikt att anlägga någon brand, idag ångrar han sig djupt.

Norrköpings tingsrätt beslutade att döma 15-åringen till 60 timmars ungdomstjänst för allmänfarlig vårdslöshet samt skadegörelse.

Tingsrätten tar hänsyn till att 15-åringen tagit sitt ansvar efteråt och bland annat ställt upp på att träffa de drabbade familjerna i så kallade medlingssamtal.

Enligt åtalet uppgår värdet på skadorna till 11 miljoner kronor. Det är oklart hur mycket pojken kommer att få betala i skadestånd.

- Absolut inga mer fyrverkerier, aldrig någonsin. Man har lärt sig en mycket dyr läxa, sade 15-åringens mamma i rättssalen.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se
Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se


Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".