Ett av de "stulna" tågen på bangården i Linköping. Foto: Johan Gustafsson/SR
Linköping

"Stulna" tåg hittades i Linköping

När personalen på Svensk tågteknik, STT, i Nässjö kom till verkstaden var två av Östgötatrafikens tåg som skulle repareras borta. Tågen har polisanmälts som stulna. Men SR Östergötland har hittat tågen - på en bangård i Linköping.

Tågföretaget Veolia, som kör tågen åt Östgötatrafiken, hämtade hem tågen på natten förra veckan utan att meddela reparatören.

- Vi har meddelat att vi sagt upp avtalet med STT och att vi inte har något underhåll i Nässjö längre. Vi har bara sett till att vagnarna flyttas till den verkstad i Linköping som ska göra underhållet. Vi meddelade dem på fredagsmorgonen att vagnarna står på Euromaints verkstad i Linköping, säger Veolias trafikchef Anders Nyberg.

Svensk tågtekniks vd Magnus Enström misstänkte att det var Veolia som hämtat tågen. Trots detta har Svensk tågteknik inte dragit tillbaka sin polisanmälan till polisen i Jönköpings län.

- Eftersom tågen är under vårt ansvar såg jag mig tvungen att polisanmäla, säger han.

Är du förvånad över att Veolia tagit hem tågen utan att informera er innan?

- Ja, det är jag. Jag är mycket förvånad.

Magnus Enström säger också att tågen var belagda med körförbud och inte var i kördugligt skick. Men det stämmer inte enligt Veolia.

– De stod uppställda för reparation. Men körförbud i den bemärkelsen hade de inte. Att köra dem för transport till verkstad var båda vagnarna godkända för, säger Anders Nyberg.

Veolia tycker helt enkelt att Svensk tågteknik reparerade tågen för långsamt och har därför bytt reparatör. Ett företag i Linköping ska nu reparera tågen istället.

Veolias trafikchef Anders Nyberg tycker att det som hänt är mycket tråkigt. Men han tror att polisutredningen snart läggs ner.

– Jag tror inte att det kommer att hända någonting med den här polisanmälan, i och med att det inte är någon stöld av vagnar som har gjorts.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".