ÖSTERGÖTLAND

Många klarar inte behörighet till gymnasiet

Var sjätte grundskoleelev i länet saknar godkända betyg och är därför inte behöriga till gymnasieskolan. Det här visar en ny sammanställning av niondeklassarnas betyg från höstterminen. Här är hela listan över hur många som inte klarat gränsen på varje skola.

En sjättedel eller närmare bestämt 867 niondeklassare i Östergötland är idag inte behöriga till gymnasiet. Det här visar en sammanställning av höstterminens betyg från samtliga elever i länet förutom från Ydre kommun.

Flest oberhöriga i relation till antalet elever har Boxholms kommun, tätt följd av Valdemarsvik där omkring en fjärdedel saknar behörighet till gymnasiet.

Bäst lyckades man i Ödeshögs kommun där mer än nio av tio elever har godkända betyg. Den skola i länet som har flest antal underkända elever är Borgsmoskolan i Norrköping. Här saknar 35 av skolans 81 niondeklassare behörighet till gymnasiet vilket endast två andra skolor i länet är i närheten av. Marie Johansson är skolans rektor.

– Det känns inte alls bra. Vi har problem med närvaro och vi har elever med sociala problem bland annat.

Hur jobbar ni för att komma tillrätta med det här?

– Vi träffar föräldrar, vi har elevvårdskonferenser, lärare sätter in extra tid för elever som inte har betyg. Alla åtgärder vi kan sätta in helt enkelt.

Cornelia Gillberg går i nian på Borgsmoskolan och hon tror att lärarna behöver prata mer hur viktigt det är med godkända betyg, för det här pratar man inte mycket om idag menar hon.

– Pusha på dem lite, så att de blir mer medvetna om att de måste få behörighet så att de kan gå på gymnasiet och få en framtid. Det snackas det inte så mycket om sånt här.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Statistik över behörighet i alla länets skolor:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".