LINKÖPING

Nätauktioner stjälpte sjukersättning

En kvinna i Linköpingstrakten som fått sjukersättning hade över tusen auktioner på sajten Tradera. Det kan bara en arbetsför klara, tycker kammarrätten och tar bort hälften av kvinnans sjukersättning.

Själv hävdar kvinnan att det är hennes sambo som lagt upp auktionerna.

Det var i slutet på nittiotalet som den nu 37-åriga kvinnan från Linköpingstrakten var med om en trafikolycka. Kvinnan ådrog skador i nacken och fick senare sjukersättning.

Efter en utredning 2007 hävdade försäkringsläkare dock att kvinnans symtom delvis var psykiska, och att hon därför skulle få sänkt ersättning, och med tiden helt skulle återgå till arbete. Kvinnan överklagade och länsrätten gick på hennes linje och konstaterade att hennes arbetsförmåga är helt nedsatt.

Striden fortsatte nu till kammarrätten, som istället gick på försäkringskassans linje. För domstolen anser att Linköpingskvinnan faktiskt redan jobbar. I domen riktar nämligen kammarrätten in sig på att kvinnan har ett konto med ett stort antal auktioner på auktionssajten Tradera.

Vid ett tillfälle ska det ha funnits över 1 300 auktioner på kontot. Försäljningen innebär enligt domstolen så mycket arbete att kvinnan ska anses som arbetsför. Själv menar kvinnan att det är hennes sambo som använder kontot.

– Domen är jättemärklig, det finns inga bevis för att det är jag som lagt upp auktionerna, säger kvinnan i en kommentar till Sveriges radio Östergötland. Hon vill i övrigt inte vill ställa upp på en intervju.

Domen innebär att kvinnan förlorar halva sin sjukersättning och att ersättningen tidsbegränsas.

Kvinnan har nu överklagat domen till regeringsrätten.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".