NORRKÖPING

Vårdare hånade demenssjuk

En sköterska har anmälts för att ha skrämt och hånat en demenssjuk kvinna på ett äldreboende i Norrköping. Händelsen anmäls nu enligt lex Sarah.

Händelsen inträffade när den dementsjuka kvinnan skulle besöka toaletten, vilket hon upplevde som otäckt och obehagligt.

Kvinnan ska ha sparkat och skrikit åt personalen på äldreboendet i Norrköping. Då tar sköterskan tag i kvinnans överarmar och höll fast henne. Strax därefter ska sköterskan också ha tagit en handduk och viftat med framför kvinnans ansikte och hånskrattat åt henne.

En ny vårdare på äldreboendet ser hur den äldre kvinnan ser skräckslagen ut. I sin anmälan till länsstyrelsen berättar vårdaren hur chockad hon blev över kollegans agerande.

Händelsen ska nu utredas enligt lex Sarah, som innebär att personer som är verksamma inom äldre- och handikappomsorg har skyldighet att anmäla om man misstänker övergrepp eller andra allvarliga brister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".