MOTALA

Inga fler tbc-fall hittade på Motalaskola

De tbc-tester som tagits på barn och personal vid Smedsby skola i Motala visar inga tecken på att någon blivit smittad. Testerna ska göras igen i vår för att utesluta att fler har blivit smittade.

Testerna togs den 5 januari efter att en i personalen på skolan insjuknat i tbc.

Skolan fick besked om smittan från smittskyddskliniken i Linköping under fredagen före jul varefter ett informationsbrev skickades till berörda föräldrar.

Testerna ska nu upprepas en gång under våren för att det ska kunna uteslutas att någon blivit smittad.

Varje år insjuknar ett 20-tal östgötar i tuberkulos.

Fakta: Tuberkulos, TBC

Tuberkulos är en av de mest spridda infektionssjukdomarna i världen och man räknar med att en tredjedel av jordens befolkning är bärare av tuberkulosbakterien. Varje år insjuknar minst nio miljoner människor i aktiv tuberkulos och c:a två miljoner dör. Flest sjukdomsfall och dödsfall inträffar i Afrika och Asien.

Globalt är tuberkulos en sjukdom som främst drabbar yngre vuxna, men även barn och äldre insjuknar. I Sverige har vi sedan många decennier sett en minskning av tuberkulosen. Denna har nu planat ut, och de senaste åren har det anmälts cirka 500 fall/år, flest bland vår utrikesfödda befolkning.

De flesta nya fall av tuberkulos i den svenskfödda befolkningen gäller personer över 65 år, varav de flesta smittats i Sverige under början och mitten av 1900-talet. Det är viktigt att komma ihåg att det fortfarande sker en inhemsk smittspridning, både bland barn och vuxna, främst i den utrikes födda befolkningen.

Sjukdomen har under senare år fått förnyad aktualitet genom:kopplingen till hiv/aids-sjukdomen, som ökar mottagligheten och därmed bidrar till en ökad spridningsrisk, uppkomst och spridning av bakteriestammar som är resistenta mot tuberkulosläkemedel.

Den ökande spridningen av både hiv och s.k. multiresistent tuberkulos har ytterligare försämrat en allvarlig situation i många länder i bl.a. Östeuropa och Centralasien.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".