BOXHOLM

Flyktingbarn tas emot i Boxholm

I Boxholm startar ett nytt flyktingmottagande på måndag. Då anländer fyra ensamkommande flyktingbarn, alla är flickor, och Boxholm blir därmed en av få kommuner i landet som tar emot enbart flickor.

Issa N’komo, som jobbar på det nya boendet, fixar in i det sista med detaljerna.

– Vi håller på att hänga gardiner i det gemensamma köket. De första anländer den nittonde.

Hur känns det?
– Det känns bra att kunna träffa dem och göra saker tillsammans.

Flyktingströmmen till Sverige minskade förra året, men antalet ensamkommande flyktingbarn ökar. De sju flickor som ska tas emot i Boxholm är mellan 13 och 17 år gamla och ska dagtid gå i skolan, de yngre i Stenbockskolan i Boxholm och de äldre i förberedelseklass i Tranås.

På boendet har personalen förberett olika fritidsaktiviteter. Ida Thoräng är en av åtta anställda där.

– Vi får se lite vad de är intresserade av, om de vill dansa, vi ska köpa spel och målarsaker. Det finns simhall här och vi kan lära dem att cykla och åka skidor.

Idag är det bara två kommuner som tar emot enbart ensamkommande flickor i avtal med Migrationsverket. Yngve Torberntsson är chef för ungdomsboendet i Boxholm:

– Dels förstod vi att det kunde finnas behov av ett boende bara för flickor, eftersom de kan ha blivit utsatta örövergrepp. Dels trodde jag att det skulle bli lättare att introducera flickor i Boxholm.

Men erfarenheter från andra boenden för ensamkommande flyktingbarn visar att det kan vara svårt att få ungdomarna att trivas. Och Ida Thoräng som jobbar på det nya boendet hoppas man ska dra nytta av de lärdomarna i Boxholm:

– Det är en ung verksamhet i hela Sverige och det har bjudit på en hel del utmaningar. De här ungdomarna har upplevt saker vi inte kan föreställa oss, så det blir helt klart en utmaning.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".