NORRKÖPING

Planer på urinseparering läggs på is

Norrköpings kommun drar ner på miljöambitionerna och eftersträvar inte längre att urin som skulle kunna användas som gödningsmedel separeras ifrån annat toalettavfall. Certifieringen av slam på reningsverket för centrala Norrköping räcker för att uppfylla miljökraven anser miljönämnden.

Miljöpartisten Barbro Johansson är en av politikerna som står bakom beslutet.

– Det handlar om pengar. Det är så stor investering från det kommunala reningsverket och eftersom vi fortfarande har så mycket kvar att göra med landsbygdsavloppen, och då måste lägga resurserna på det.

Norrköping gick för ett par år sedan i bräschen för urinsortering och blev ett föredöme inom avloppsbranchen när det gällde att införa kretsloppsanpassade avloppssystem. Dels har man drivit på för att införa urinsorterade toaletter på landsbygden, något man kommer fortsätta med, men det beslut som fullmäktige tog 2004 där man bestämde sig för att på sikt införa urinsortering i stadsmiljö är inte längre aktuellt.

Nämnden tycker att det är tillräckligt bra att slammet vid reningsverket för centrala Norrköping är certifierat och kan återföras till jordbruket, beslutet från 2004 revs i och med det här upp.

– Jag tycker att det är synd, säger Mats Johansson på avloppsguiden som bland annat arrangerar avlopp och kretsloppskonferensen i Linköping varje år.

Han tycker att certifieringen av slammet är bra men att det inte ersätter urinsortering eftersom mycket av näringen i urinen inte hamnar i slammet utan läcker ut i Östersjön och bidrar till övergödningen.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".