1 av 2
2 av 2
Östergötland

Pokerspelare utsatt för bedrägeriattack

Den östgötske pokerspelaren fick hem ett brev om nya skatteregler. Men på den medföljande cd-skivan fanns ett spionprogram som skulle stjäla mannens kontouppgifter. Nu varnar Skatteverket landets nätpokerspelare för liknande bedrägerier.

- Man ville göra den här personen uppmärksam om vilka skatteregler som gäller för pokerspel på nätet. Så det här skulle då vara en informationscd. När man lägger i cdn i datorn så startar den automatiskt och sedan åker trojanerna in, säger Dag Hardysson, riksprojektledare på Skatteverket.

Det var efter att en pokerspelare i Östergötland fattade misstankar mot brevet som bedrägeriet kunde avslöjas. I brevet, som var märkt med Skatteverket som avsändare, uppmanades pokerspelaren att ta del av information på en medskickad cd-rom skiva. Men på skivan fanns ett spionprogram som skulle stjäla hans kontouppgifter. Nu misstänker Skatteverket att bedragarna skickat brevet till flera pokerspelare över landet.

- Om det nu är så att man riktar in sig på proffsspelare och pokerspelare så är det ju några som man vet har stora konton med mycket pengar på, vilket man måste ha när man spelar poker. Det kanske är en rimlig målgrupp att rikta sig mot om man är bedragare, förklarar Dag Hardysson.

Enligt Dag Hardysson skickar Skatteverket generellt aldrig ut någon information på cd-rom skivor. Polisen ska nu utreda det misstänkta bedrägeriförsöket.

- Vi som ämbetsverk har ju en viss status och förtroende, så det här förtroendet kan ju göra att man tar till sig det här och ganska okritiskt tar till sig materialet. Så därför tycker vi att det är viktigt att gå ut och varna för det här med en gång.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".