Tystnad och natur kan locka ännu fler turister till Sommen.

Så blir Sommen sommarparadis

Förra sommarens utländska besökare i Sommenbygden har kartlagts och nu ska området omkring sjön Sommen profilera sig tydligare som turistmål för utländska semesterfirare.

Den typiska utländska turisten i Sommenbygden är en högutbildad, naturintresserad stadsbo i medelåldern från Tyskland. Det visar den kartläggning som företagarföreningen Sagolika Sommenbygd gjort med hjälp av pengar från EU-projektet Leader Sommenbygd.

Målet med kartläggningen är att näringslivet och kommunerna runt sjön ska kunna anpassa sig till gästerna och försöka erbjuda det som efterfrågas.

– Genom att samarbeta över länsgränserna och i olika grupperingar kan vi sätta ihop olika erbjudanden och paketförslag för att få folk att komma hit och också stanna längre, säger Carina Davidsson som är turistansvarig i Tranås kommun.

Kartläggningen visar också att turistföretagen inte har blomstrat som liknande näringsidkare på andra håll och att det finns mycket resurser att locka turister med - tystnad och natur, till exempel.

– Jag ser stora möjligheter framöver. Vi har möjlighet att ta emot mycket mer folk. Naturligtvis så måste vi vara försiktiga med den skatt vi har, med naturen. Men vi har stora utvecklingsmöjligheter genom att positionera oss, det vill säga att få folk att upptäcka det finna vi har här i området, säger Marianne Van Den Broeck som driver ett gästgiveri i Malexander.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".