I år ska vi upptäcka rymden

2009 ska bli året när vi upptäcker rymden runt oss. Det hoppas FN som har utsett året till astronomiår. Och idag går startskottet världen runt, även på Landeryds observatorium utanför Linköping.

– Det ska bli så mycket aktiviteter om astronomi som möjligt. Framförallt så är det 2 - 5 april, då är det tänkt att så många som möjligt i världen ska titta i amatörteleskop, säger Lennart Samuelsson, ordförande för föreningen som driver observatoriet.

Det är FN som har utropat 2009 som astronomiåret, och idag går startskottet. Målet är att stimulera intresset för rymden med aktiviteter av olika slag världen runt. Och det finns en anledning till att det drar igång just i år.

– Det är för att hedra minnet av att Galileo år 1609 för första gången tittade med en kikare på objekten på himlen, säger Lennart Samuelsson.

Landeryds observatorium ligger söder om Linköping, och är byggt och bekostat av Östergötlands astronomiska sällskap. Under året kommer bland annat det bland annat bli skolbesök, experiment och observationer utföras runt om i Sverige. Och mellan den 2 - 5 april är alltså tanken att så många som möjligt ska upptäcka stjärnhimlen - även vid Landeryds observatorium.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".