MOTALA

77 varslas på Electrolux

Uppdaterad 16:48
77 personer har varslats om uppsägning vid Electrolux spisfabrik i Motala idag. Minskade volymer och den vikande efterfrågan är orsaken till varslet.

– Lån har man att betala av, man får sälja bilen, kanske skaffa annan lägenhet. Klart att man är orolig, säger spismontören Patrik Lönnqvist.

Tror du att du kommer att få gå?

– Ja, det tror jag. Jag har varit anställd sedan -03. Sen vet man ju inte vad de går på. Kompetens eller om dom går på ”först in – först ut”, det vet man ju inte. Min sambo jobbar också här, hon kommer nog få gå, det tror jag. Hon anställdes -05 så det är troligt att hon får gå, säger Patrik Lönnqvist.

Mattias Rådström är pressansvarig på Electrolux.

– Det beror på de minskade volymer som vi har till följd av den vikande efterfrågan på marknaden. Det gör att vi får ett minskat personalbehov, när konjunkturen ser ut som den gör. Det är tråkigt att lämna ett sådant här besked till dom anställda, för det är många duktiga arbetare som måste lämna fabriken säger Mattias Rådström, pressansvarig på Electrolux.

Det här varslet rör 77 personer, räcker det?

– Ja, just nu så gör vi den bedömningen att det räcker. Vi måste ju ständigt göra allt vi kan för att ha en effektiv produktion för att ha en lönsamhet i fabriken och så här ser läget ut just nu, säger Mattias Rådström.

MBL-förhandlingar har inletts och beräknas vara avslutade under första kvartalet.

– Varslet kom inte som någon överraskning. Men antalet var lite större än vad vi räknat med. Undvika uppsägningar är väl nästan omöjligt den här gången. Det ser dystert ut, det här året ser dystert ut, säger Peter Karlsson ordförande i facklubben IF Metall i Motala.

- Givetvis kommer berörda medarbetare att få hjälp att hitta nya jobb via omställningsstöd, säger Ola Forslund, Electrolux fabrikschef i Motala, i en kommentar.

Vid fabriken arbetar 320 medarbetare med tillverkning av spisar i huvudsak för den svenska marknaden.

Electrolux varslar även 125 personer vid fabriken i Mariestad.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se
Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se
Anton Frank
anton.frank@sr.se

Läs mer:

FAKTA: Electrolux

Electrolux svenska verksamhet finns i Ljungby, Mariestad, Motala och Nygård i Lilla Edet. Huvudkontoret finns i Stockholm.

Antalet anställda i Sverige är cirka 3 000. Totalt har företaget omkring 57 000 anställda i världen.

I fjol omsatte bolaget 105 miljarder kronor och sålde sina produkter i 150 länder.

(TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".