Förlossningsöverläkare Agneta Werner och blivande mamman Aida Beslija.

Långdragna förlossningar ska motverkas

Ett försök för att förhindra långdragna förlossningar för förstföderskor pågår just nu i landet och både Universitetssjukhuset i Linköping och Vrinnevisjukhuset i Norrköping är med i studien.

– Man undersöker om den här substansen som finns i sprutorna vi ger kan påverka förlossningstiden, från att man är öppen tre centimeter till att barnet föds, säger förlossningsöverläkare Agneta Werner.

Hälften av alla kvinnor som får sitt första barn har inte tillräckligt starka värkar för att klara förlossningen utan hjälp och omkring 20 procent måste förlösas med akut kejsarsnitt eller med sugklocka.

Det har visat sig att kvinnor som behandlas med blodförtunnande läkemedel klarar förlossningen bättre och det är bakgrunden till studien där kvinnorna får ett ämne som liknar heparin, som används mot blodpropp.

– När jag kommer hit så tar vi blodtryck och lyssnar på fosterljud sen får jag sprutan i magen, det tar ungefär 10-15 minuter. Det känns ingenting. Jag känner inte ens sticket., säger Aida Beslija som är på kontroll på förlossningen i Norrköping och är med i försöket.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".