ÖSTERGÖTLAND

Allt fler utan jobb i Östergötland

Arbetslösheten stiger i länet, antalet arbetslösa ökade med tusen personer under december. 15 300 östgötar saknar ett arbete att gå till, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Dessutom ökade antalet deltagare i program med aktivitsstöd under månaden.

Det har varit en dyster höst på arbetsmarknaden i Östergötland. Sedan i slutet av augusti har antalet personer som saknar arbete ökat med nästan 20 procent, från knappt 13 000 på sensommaren till 15 300 idag.

Samtidigt har antalet lediga platser blivit allt färre och varslen fortsätter att avlösa varandra. Störst är nedgången bland telefonförsäljare och försäljare inom dagligvaruhandeln.

Bara under december varslade ett 40-tal olika arbetsgivare närmare 600 personer om uppsägning. Det kan jämföras med december förra året när antalet varsel låg på knappt 100 fördelade på sju olika företag.

Ändå konstaterar arbetsförmedlingen att det kunde ha varit värre. Trots dom dystra siffrorna är Östergötland ett av dom län i landet där nedgången gått långsammast. I landet som helhet har antalet arbetslösa en stigit med närmare 30 procent sen i slutet av augusti. I Östergötland ligger alltså ökningen på knappt 20 procent. Bara två län har en lägre ökning än så.

Bland länets kommuner var arbetslösheten lägst i Ydre och Boxholm med 1,9 respektive 2,3 procent.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Statistik:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".