Gifter dimper ner i Östersjön

Det mesta av de giftiga dioxiner som finns i Östersjön sprids via nedfall från atmosfären, visar en ny rapport från Naturvårdsverket.

Verket konstaterar att Sverige måste agera både internationellt och nationellt för att ytterligare minska bildningen och spridningen av dioxiner.

Naturvårdsverket har undersökt hur mycket dioxiner som finns i och kring Östersjön. Bland annat är dioxinhalterna i strömming så höga att de ofta överskrider EU:s gränsvärden.

”Atmosfärens stora betydelse innebär att åtgärdsarbetet måste anpassas efter det”, skriver Niklas Johansson på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Fakta: Dioxiner

Dioxiner är ett samlingsnamn för flera olika miljögifter som innehåller kloratomer. De är svårnedbrytbara finns kvar i miljön under lång tid. Miljögiftet lagras i fettvävnad hos människor och djur. De misstänks kunna påverka centrala nervsystemet, hormonnivåer, immunförsvaret och fortplantningen samt i hög halter orsaka cancer. Dioxinerna bildas bland annat vid förbränning och industriprocesser, som inom massa-, metall- och kemiindustrin. Dioxinhalterna i Bottenhavet och norra Östersjön överskrider EU:s gränsvärde. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".