Små risker med blodförtunnande medel vid födsel

Just nu pågår en studie inom förlossningsvården i länet som har till syfte att med en form av blodförtunnande medel försöka förkorta den ofta långa förlossningprocessen hos kvinnor som får sitt första barn. Frågan är om de nyfödda barnen kommer att lida några men av medlen, som kallas hepariner.

Överläkare Margareta Hellgren är den som leder studien, ser inga risker med reparinet.

– Idag har vi en lång erfarenhet av hepariner under graviditet, och eftersom det är en substans som inte passerar moderkakan, så finns det inte några risker för barnet. Det är också få komplikationer för mammorna, och det är i så fall vid väldigt höga doser när man har en ökad blödningsbenägenhet.

Kan det vara riskabelt på nåt sätt att påverka naturens gång?

– När man sätter igång en förlossning så påverkar man det naturliga förloppet. Det vill vi inte göra i onödan, men det finns situationer då man behöver sätta igång förlossningen och kan man då ha en substans som förkortar förlossningsarbetet så är det värdefullt.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".