ÖSTERGÖTLAND

För få träd för Björn

Landshövding Björn Eriksson protesterar tillsammans med länsstyrelserna i Jönköping, Kalmar och Kronoberg mot EU kommissionens förslag om att ändra definitionen för hagmarker för att få gårdsstöd.

I förslaget från EU kommissionen står det att hagmarker som skall ingå i gårdsstödet inte får ha fler än sex träd på en tusen kvadratmeter stor yta, för extra värdefulla hagar kan man dock få ha tio träd. Länsstyrelsen i Östergötland har tillsammans med länsstyrelserna i Jönköping, Kalmar och Kronoberg protesterat mot det här och menar att riktlinjerna är gjorda efter hagmarker i södra Europa och inte anpassade till Sverige.

– De borde komma hit och titta på hur Svenska natur faktiskt ser ut och komma till en annan slutsats, säger Björn Eriksson.

I hagmarkerna här finns ofta träd och buskar av olika arter som gynnar det ekologiska samspelet i naturen, det vore därför skandal om förslaget går igenom säger landshövding Björn Eriksson.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".