ÖSTERGÖTLAND

EU-pengar ska utbilda i varseltider

Efter den senaste tidens varsel i länet ska nu företagare kunna få ta del av EU-pengar för att vidareutbilda sin personal. Det är Regionförbundet Östsam som i samarbete med flera andra län sett till så att företagen kan få pengarna redan sex veckor efter att ansökan lämnats in.

– Vi sitter ju i en besvärlig situation nu och det gäller att ta till alla medel. Ett sådant är att utbilda sina anställda under den här tiden då det är lite svårt. Vi pratar ju om företag som ligger i en situation där man kan bli tvungen att varsla, att man då kan behålla arbetskraften och se till att, med hjälpa av pengar från det offentliga, utbilda sina anställda, säger Jan Owe-Larsson, ordförande i regionförbundet Östsam.

I den första ansökningsrundan som börjar nu finns totalt 50 miljoner att söka för företag i Östergötland, Örebro, Sörmland, Västmanland och Uppsala. Pengarna ska räcka till vidareutbildning för 2500 personer.

Även mindre företag ska kunna ansöka om pengar till utbildning. Men då krävs att flera företag går samman och skickar in sin ansökan tillsammans.

Eftersom många företag har det kärvt nu är det viktigt att företagen kan få pengarna snabbt. Handläggningen kortas därför från sex månader till sex veckor. Vidareutbildningen ska få företagen mer konkurrenskraftiga. På så sätt ska jobb räddas hoppas Jan Owe-Larsson.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".