SON-direktör Peter Waldemarsson
Norrköping

Artistskatt kan bli hårt slag för SON

Norrköpings symfoniorkester, SON, kan få det tufft ekonomiskt om regeringens nya förslag om arbetsgivaravgift för utländska artister blir verklighet.

Från och med juli i år vill regeringen beskatta utländska artister som arbetar i Sverige, även om de är bosatta utomlands.

Norrköpings symfoniorkester har redan lagt sin budget för 2009:

– Vi har inte räknat med några avgifter för våra utländska medarbetare, säger SON-direktören Peter Waldemarsson som tycker att beskedet kommer väldigt sent.

I dagsläget behöver en arbetsgivare inte betala arbetsgivaravgifter för artister som är bosatta utomlands, men som jobbar i Sverige. Det vill regeringen ändra på med motiveringen att regelverket måste EU-anpassas. Finansdepartementet räknar med at en förändring av arbetsgivaravgiften kan betyda 70 miljoner kronor till staten.

För Norrköpings symfoniorkester som har utländska musiker och dirigenter skulle det innebära en markant ökning av kostnaderna

– För vår del skulle det här innebära ökade kostnader med 1 miljon om året och de pengarna finns inte i verksamheten, säger Peter Waldemarsson.

Om den internationella prägeln på Son försvinner får det konsekvenser, enligt Waldemarsson.

– Då tappar vi spännvidden på kontaktnätet, på utblickarna och den internationella kontakten, då är ju den borta och det tror jag skulle vara väldigt olyckligt.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".