Norrköping

Graversforstunnlarna stängs igen

Tågtunnlarna i Graversfors norr om Norrköping stängs på nytt av för renovering från 8 mars. Det innebär att all tågtrafik mellan Norrköping och Katrineholm stängs av under drygt tre veckor.

Persontågstrafiken mellan städerna ersätts av bussar, medan X2000-tågen mellan Malmö och Stockholm får ta omvägen via Nyköping. Godstrafiken leds om via Hallsberg. 

Tunnlarna i Graversfors är i stort behov av upprustning och en första renovering gjordes i höstas. När renoveringsarbetet pågår måste tunnlarna helt stängas av, vilket påverkar all tågtrafik som kör på Södra stambanan.
För att inte stoppa tågtrafiken genom tunnlarna under en längre tid har Banverket därför valt att genomföra renoveringsarbetet i etapper.

Efter den senaste renoveringen har tågen bara tillåtits att köra i 40 km/h genom de tre tunnlarna. Det har gjort att samtliga tåg som måste köra genom dem tappar upp till 10 minuter på sträckan. Det är något som SJ har klagat på, eftersom det är mycket svårt att köra in den förlorade tiden. Det leder till att SJ har svårt att hålla sina tidtabeller.

Efter renoveringen kommer hastigheten genom tunnlarna att höjas till 70 kilometer i timmen. Den här etappen av renoveringen pågår till första april. Renoveringsarbetet av tunnlarna i Graversfors kommer att vara helt färdigt först 2011.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".