Infrastrukturminister Åsa Torstensson.
Norrköping

Transportstyrelsen invigd i Norrköping

Idag invigdes den nya myndigheten Transportstyrelsen i Norrköping av infrastruktur-
minister Åsa Torstensson.

Ministern förklarade att det finns flera fördelar med att slå ihop delar från fyra olika myndigheter och bilda en helt ny:

– I Transportstyrelsen kan man ta tillvara på den samlade kunskapen och ha ytterligare fokus på säkerheten i alla transportslag.

Transportstyrelsen har tagit över arbetsuppgifter från Luftfartsstyrelsen och Järnvägsstyrelsens och samt delar av Sjöfartsverkets och Vägverkets uppgifter.

Men det är först om ett år kommer som den nya myndigheten bli komplett, då länsstyrelsernas körkortshantering flyttas över till Transportstyrelsen.

Den nya myndigheten kommer alltså att behandla frågor från vitt skilda områden. Bland annat är det hit som privatpersoner vänder sig till för att få körkortstillstånd. Myndigheten ansvarar även för tillstånd och granskning av luftfarts- och sjöfartsfrågor. Åsa Torstensson ser ingen nackdel med det:

– Framför allt så särskiljer man en myndighetsutövning gentemot ett genomförandearbete på ett tydligare sätt, säger hon.– Inspektionsdelen, utvärdering och kontrolldelen separeras från traditionellt uppbyggda myndigheter som har varit så under en lång tid, säger Åsa Torstensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".