LHC:s lagkapten Joakim Eriksson.
Linköping

LHC-kapten nobbar länsidrottschefens förslag

Länsidrottschefen Kjell Augustssons förslag om att LHC:s lagkapten talar om för fansen innan matchen vilket uppförande som förväntas, är ingen bra idé. Det menar lagkaptenen själv, Joakim Eriksson.
– Man kan inte tala om hur folk ska agera och uppträda, säger han.

Kjell Augustsson kritiserar läktarkulturen på Linköpings hemmamatcher i ishockeyns elitserie. Publikens häcklande av motståndarna i form av hatramsor får Augustsson att skämmas. Han menar att LHC har ett stort ansvar och ett sätt att få bort ramsorna vore att lagkaptenen tar mikrofonen före match och berättar för publiken om vad som förväntas av dem.

Men förslaget får tummen ner av Joakim Eriksson:

– Jag tycker inter att det är ett bar förslag över huvudtaget att man ska fungera som någon slags coach till publiken och tala om vad man inte får göra. Det är klart att man kan ha åsikter och en önskan om hur det ska uppträda, men det är en yttrandefrihet i det här landet så därför kan man inte tala om hur folk ska agera och uppträda och de betalar pengar för att för att få se matchen.

Enligt Joakim Eriksson störs inte spelarna själva eller uppfattar vad som sägs i ramsorna:

– Nej, man är så fokuserad på sin uppgift. Man upplever stämningen, men inte ramsorna ordagrant, man upplever att det skriks och tjoas men inte vad som sägs. 

Joakim Eriksson tror att det är fansen själva som kan komma med en lösning på problemet:

– Jag hoppas att det kan växa inifrån de grupperna, att deltagarna kan arbeta fram en policy över vad man ska skrika och heja och att den policyn handlar om att heja på det egna laget.

Stefan Lindeberg
stefan.lindeberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".