Granaten krossade rutan och hamnade på golvet i lägenhetens vardagsrum.
NORRKÖPING

Oklart om granaten var skarpladdad

Uppdaterad 12:03
Den granat som kastades in i en lägenhet på Stockholmsvägen i Norrköping i natt har nu forslats bort av polisens bombgrupp och avspärrningarna runt platsen har hävts. Men det är fortfarande oklart om det rörde sig om en skarpladdad granat:

– Om den var äkta eller inte kan jag inte uttala mig om, säger insatsledaren Magnus Larsson.

Det var vid ett-tiden i natt som polisen larmades om att ett bombliknande föremål kastats in genom ett fönster på bottenvåningen i ett hyreshus på Stockholmsvägen i Norrköping. En fönsterruta hade krossats och den misstänkta granaten hade hamnat på vardagsrumsgolvet i lägenheten. 

– Vi tog det säkra före det osäkra och kallade hit tekniker från Stockholm, säger Magnus Larsson.

I väntan på bombgruppen spärrades området av och de boende i fyra trappuppgångar tvingades lämna sina lägenheter. En av dem som fick evakueras från sin lägenhet var Sunita Kazlagic:

– Jag hörde en stor krasch, men trodde att det var något annat så jag brydde mig inte. Men sedan kom polisen och knackade på, så vi fick gå ut och bara vänta och vänta.

Sunita Kazlagic beskriver tankarna när polisen berättade vad som hade hänt:

– Det här kan inte vara sant. För inte så länge sedan var det en bil som brann på vår gård, så då tänkte jag först en bil och nu en bomb, vad ska hända härnäst?

Hon gick först till sin syster som bor i ett grannhus, men efter en stund kom polisen även dit och sa att avspärrningarna utökats och att de var tvungna att ge sig av därifrån också. Först vid halv nio-tiden kunde polisen meddela att bombgruppen tagit hand om och säkrat granaten.

– De har tagit med sig den härifrån nu och det har gjort att vi har kunnat avsluta insatsen här och häva avspärrningarna, säger Magnus Larsson.

Fortfarande är det alltså oklart om granaten var skarpladdad eller inte. Magnus Larsson säger sig inte heller kunna kommentera om det finns någon hotbild mot någon av de boende i huset.

– Nu är insatsen avslutad för vår del och utredningen har tagits över av kriminalpolisen, säger han.

Lana Brunell
Lana.Brunell@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".