Tillåtet att jaga med pilbåge

Efter flera års debatt verkar det som att det kommer att bli tillåtet att jaga med pil och båge i Sverige. På Naturvårdsverket utformas just nu reglerna kring den framtida jakten.

Enligt Christer Petersson som är handläggare för jaktfrågor på Naturvårdsverket är den svenska jägarkåren nu mogen att ansluta sig till sina grannländer när det gäller bågjakt.

- Det är ju så att Danmark och Åland har utökat och befäst sin användning av bågen. Det förslag som nu ligger är nu att i någon omfattning tillåta bågen i jakt efter rådjur och kanske någon annan art, säger Petersson.

Under åtminstone 20 år har frågan om bågjakt i Sverige stötts och blötts men nu verkar det alltså som att frågan är framme vid resans slut.

För Christer Petersson förutsätter att Naturvårdsverket har fattat ett beslut i frågan till sommaren.

Det som återstår är att arbeta fram ett tydligt regelverk kring vilket vilt som får jagas och vilken utbildning en bågjägare ska ha innan han eller hon får ge sig ut i skog och mark.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".