Nytt boende ökar befolkningen i Boxholm

Förra året ökade befolkningen i Boxholm med 38 personer. En orsak är det nya seniorboendet som frigjort villor till försäljningen.

– Vad jag saknar är att inte köket är för sig självt utan att allt hänger ihop förutom sovrummet, men man vänjer sig, säger Gulli Ericsson som är en av dem som nyligen flyttat in på det nya boendet.

Det är ett gammalt hyreshus som Boxholmshus låtit bygga om och handikappanpassat. Ombyggnade gjordes med en modern, öppen, öppen planlösning somalltså inte faller alla äldre på läppen. Men här finns också andra moderniteter, till exempel en talande hiss.

I huset är det tänkt att äldre ska kunna bo även när hälsan sviktar. Det går att få hemtjänst och trygghetslarm och det finns även en rad andra faciliteter.

– Hela vägen kan man nu gå bort till matsal, pool, frisör fotvård med mera, utan att behöva gå utomhus, säger Boxholmshus vd Fredrik Noaksson.

Konceptet är helt i linje med regeringens äldreboendeutredning som presenterade sitt förslag i december, ett trygghetsboende för äldre som inte vill bo kvar hemma men som är för friska för ett så kallat särskilt boende.

Det nya seniorboendet har även bidragit till att kommunen ökat sin befolkning.

– Det är 27 lägenheter där vi frigjort ett antal villor där barnfamiljer utifrån har flyttat in istället. Det gläder oss. Om några år till kanske det blir dags att göra ytterligare ett seniorboende, säger Ingemar Nordström på kommunledningskontoret.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".