Gös och abborre istället för lax i odlingarna

Stora laxodlingar i Norge har gjort det svårt för att gå ihop sig ekonomiskt för laxodlingar i Sverige - och därför kan gös och abborre komma att ersätta laxen och bli den nya odlingsfisken här.
Det tror ialla fall Christer Wastesson i Östra Ryd utanför Norrköping som håller på att ta fram ett helt nytt koncept vad det gäller fiskodling. Idén går ut på att föda upp gös och abborre i anslutning till kraftverk. På det sättet kan man utnyttja spillvärmen som går ut i vattnet och få bra tillväxt för fisken. När fisken blivit lite större flyttas den till odlingskassar ute i skärgården där den får växa till den blir vuxen. Fekalierna är avföringen från fisken, avföring som fiskodlingar ofta fått kritik för eftersom den tillför mer näring till en ofta redan övergödd skärgård. I fiskodlarkassarna ute i skärgården kommer en reningsanläggning se till att avföringen inte läcker ut, utan istället renas från kväve och fosfor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista