1 av 2
2 av 2
Urnor som Egypten nu vill ha tillbaka.

Egypten: Samlingen är vårt kulturarv

Egyptiska myndigheter är väldigt angelägna att få tillbaka den egyptiska samlingen från Östergötlands länsmuseum. Man har nu lämnat in en formell begäran till museet för att de ska lämna tillbaka föremålen.

– Den här samlingen tillhör Egypten, det är en del av vårt kulturarv. Vi tycker att det är vår rättighet att få den tillbaka. Enligt internationell lag tillhör den Egypten, säger diplomaten Nader Nabil Zaki som är charge d’affairs på den egyptiska ambassaden i Stockholm.

9 januari tog egyptiska ambassaden kontakt med kulturdepartementet. Man har också kontaktat Östergötlands länsmuseum i Linköping och lämnat en formell begäran att få tillbaka föremålen. Han säger att länsmuseet och kulturdepartementet varit mycket samarbetsvilliga.

– Det är väldigt viktigt att föremålen kommer tillbaka till Egypten. I den här samlingen finns några föremål som är väldigt sällsynta och som vi inte har i Egypten. Den är väldigt viktig och väldigt värdefull, säger Nader Nabil Zaki.

Den svenske samlaren Otto Smith tog med sig de drygt 200 antika föremålen från Egypten under 1920-talet. Enigt Nader Nabil Zaki hade han inte några officiella tillstånd att ta med sig dem. Tusentals antika föremål försvann ur Egypten under den här tiden. Otto Smiths samling donerades till länsmuseet av hans efterlevande på 1950-talet.

Det är första gången som Egypten begär att få tillbaka föremål från ett svenskt museum. Men nyligen har Egypten fått tillbaka värdefulla samlingar från museer i Spanien och Schweiz. Nader Nabil Zaki hoppas att andra svenska museer och privatpersoner som har egyptiska föremål ska höra av sig till ambassaden för att frivilligt lämna tillbaka dem.

Anledningen till att ambassaden fick höra talas om föremålen var att Otto Smiths familj kontaktade dem för över ett år sedan och berättade att de fanns på Länsmuseet i Östergötland. Nader Nabil Zaki tror att familjen inte var nöjda med hur föremålen visades upp på museet och att de tyckte att det inte överensstämmer med museets övriga inriktning mot framför allt svensk historia.

En del av föremålen kan inte beskådas eftersom de anses vara alltför känsliga att visas upp, medan andra föremål är utställda i museets restaurang. Familjen kontaktade 2004 en advokat för att få tillbaka samlingarna eftersom man var missnöjd med hur föremålen visades upp på länsmuseet. Men enligt Nader Nabil Zaki spelar det ingen roll för Egypten hur föremålen ställs ut.

– Det är inte det sakfrågan gäller. Även om föremålen hade ställts ut i museets huvudrum eller i ett annat museum skulle vi fråga om att få dem tillbaka. Det spelar ingen roll hur föremålen visas upp, säger han.

Om föremålen återlämnas till Egypten är det är tänkt att föremålen ska ställas ut i det Egyptiska museet i Kairo. Det är Egyptens mest berömda museum. Enligt Nader Nabil Zaki kommer det att framgå att föremålen donerats av Länsmuseet i Östergötland.

Nader Nabil Zaki säger att historien om de egyptiska föremålen på Länsmuseet i Östergötland har uppmärksammats av egyptiska medier. Han hoppas det inte tar allt för lång tid att få tillbaka samlingen.

– Det sker snart hoppas jag. Jag uppskattar verkligen samarbetsviljan från museet och kulturdepartementet. De lovade oss att det inte ska ta så lång tid innan vi ska få ett besked.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se
Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".