Handbollsmålvakt stoppas från spel

Efter sex hjärnskakningar skulle en ny huvudskada ge förödande konsekvenser för handbollsmålvakten Daniel Persson i Mantorp.

Därför har han lånat en mjuk boxningshjälm att ha på huvudet under träning och match. Men nu stoppas han från spel av Svenska Handbollförbundet.

Anledningen är att reglerna förbjuder huvudskydd eftersom det kan skada motspelarna.

– Jag tycker att det är en väldigt lustig regel. I övrigt får man ju skydda sig rätt mycket, både med knäskydd, armbågsskydd och suspensoar. Men just huvudet får man inte skydda, det är märkligt, säger Daniel Persson.

Att sluta med handbollen, det som Daniel Persson rankar som nummer tre i livet efter flickvännen och jobbet, är han inte särskilt sugen på.

– Det vore väldigt tråkigt. Jag har hållit på fyra dagar i veckan i 14-15 år nu så jag skulle få mycket fritid.

Nu fortsätter han att träna med hjälmen och spelar matcher i division 3 med hjälmen på, det hoppas han att han får. I division 1-matcherna chansar han och spelar utan. Med risk för ny hjärnskakning.

– Mina nära och kära tycker inte om det men man är ju lite dum när man är inne i sin idrott. Just nu känns det rätt för mig men det är klart när man får den där smällen så är det lätt att vara efterklok.

På Svenska handbollförbundet beklagar man att Persson inte kan fortsätta spela men säger att man inte kan hjälpa till.

– Det är ganska enkelt egentligen för det finns inskrivet i regelboken från 2005. Innan dess hade vi möjlighet att lämna dispens för olika typer av skydd men nu är det inskrivet och vi har inget utrymme för dispenser, säger tävlingschefen Ralf Lundberg.

Visst är reglerna fyrkantiga medger Lundberg men regler är ändå regler. Handbollförbundet har prövat om det skulle gå att göra ett undantag för Persson eftersom han är målvakt och inte är i direktkontakt med motståndarna på samma sätt som en utespelare. Men eftersom målvakterna får lämna målgården och kan fungera som en utespelare var det ohållbart.

– En del människor reagerar ju nu och tycker att han ska syssla med något annat eftersom han skadat sig så många gånger. Men jag gissar att han tycker att det är kul så att han vill fortsätta. Jag hoppas att han kan fortsätta inom handbollen på något sätt.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".