Polisen stoppar försäljning av bergrum

Nu stoppas försäljningen av försvarets bergrum utanför Åtvidaberg. Polisen misstänker att kriminella gäng kan komma att flytta in i de underjordiska lokalerna.

– De tycker det är olyckligt om det skulle komma i den organiserade brottslighetens besittning. De har väl i det här fallet bedömt att det kan finnas en sådan hotbild, säger Stefan Magnusson på Fortifikationsverket som ansvarar för försäljningen.

Det var i höstas som försvarets gamla radargruppcentral utanför Åtvidaberg bjöds ut till försäljning. Intresset har varit stort från eventuella köpare och ungefär 15 anbud har kommit in.

Men nu stoppas alltså försäljningen tillsvidare. Anledningen är att östgötapolisens underrättelsetjänst anser att det finns en risk att bergrummet blir ett tillhåll för organiserad brottslighet.

Det är svårt att få insyn i vilken verksamhet som pågår i de underjordiska lokalerna. Dels kan polisen få problem om de tvingas ta sig in i en försvarsanläggning. Fortifikationsverket diskuterar nu med polisen hur den fortsatta försäljningen ska gå till.

– Det här har vi inte tagit några hänsyn till i våra övervägande. Vi ska föra diskussionen vidare med polisen och därför har vi lagt försäljningen på is tillsvidare, säger Stefan Magnusson.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".