Biskopen tar avstånd från brödraskap

Svenska kyrkan tar idag skarpt avstånd från det högerextrema prästbrödraskapet SSPX som vid flera tillfällen har fått låna kyrkor i Östergötland för egna gudstjänster.

– Det är ett misstag som skett och det ska inte upprepas. Svenska kyrkan samarbetar inte med högerextremister. Vi hindrar ingen från att komma in i våra kyrkor för att be men vi samarbetar inte med organisationer som är rasistiska eller förnekar förintelsen, säger Martin Lind biskop i Linköpings stift.

Det var tv-programmet Uppdrag granskning i SVT som igår avslöjade att organisationen, vars verksamhet bannlyst av påven, har använt så väl Heliga Birgittas kyrka i Vadstena och Medeltidskyrkan i Bjälbo utanför i Skänninge.

Enligt Lind beror det på otydliga regler och dålig kunskap inom kyrkan.

– Det som skett har öppnat ögonen på oss och vi har fått en ökad medvetenhet. Det kommer inte att upprepas.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Fakta: SSPX

Prästbrödraskapet Society of S:t Pius X (SSPX) bildades 1970 av den katolske biskopen Marcel Lefebvre. Där samlades katoliker som inte accepterade reformerna i den katolska kyrkan som genomfördes vid andra vatikankonsiliet 1962 till 1965.

SSPX motarbetades redan från start och Lefebvre bannlystes 1988 när han vigde biskopar utan påvens tillstånd.

Brödraskapet uppges ha något hundratal medlemmar i Sverige. (TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".