1 av 2
2 av 2
Mjölby

Nytt storvarsel – 200 jobb bort i Mjölby

Uppdaterad version 16:31
Trucktillverkaren BT Products i Mjölby varslar 200 personer om uppsägning.

Enligt företagsledningen är orsaken den pågående finanskrisen och konjunkturnedgången.

– Vi samlades i ett fikarum och så berättade chefen att 180 kollektivare och 20 tjänstemän ska sägas upp så det var jobbigt, säger målaren Joakim Andela.

Vad betyder det här för dig?
– Jag får väl hoppa någon utbildning. Jag avvaktar nog ett tag med att gå till arbetsförmedlingen.

Företaget har under hösten bland annat infört anställningsstopp och inhyrd och visstidsanställd personal har fått lämna företaget. Orderingången har den senaste tiden sjunkit med 30 procent.

– Det här har växt fram under en längre tid. Orderingången har sjunkit. Redan tidigare har vi minskat ner med ungefär 100 personer i form av inhyrd och visstidsanställd personal, säger personalchefen Gunnar Mångsbro.

Men Joakim Andela var förvånad över dagens varsel.

– De hade ju nästan lovat att de inte skulle varslas. Det ser ju inte bra ut för Toyota, de skulle starta utbildningar på fredagar och så vidare. Så det var inte så väntat.

Höstens åtgärder har inte räckt till utan nu varslar företaget 200 ur personalen om uppsägning på grund av arbetsbrist. Idag arbetar 1400 personer vid fabriken i Mjölby.

– Det är ingen av oss som tror på en snabb vändning i konjunkturen. Vi har ändå väntat men vi ser inget som talar för en uppgång, säger Mångsbro.

Fackordföranden på BT, Magnus Tengvert, säger att förhandlingar med företagsledningen nu ska inledas och att det är för tidigt att säga hur många som i slutänden kommer att sägas upp.

– Det är alltid tråkiga besked man får så här. Vi hoppades att åtgärderna i höstas skulle räck men det har det inte gjort, säger Tengvert.

Tycker du att det finns något annat som företaget kunde ha gjort istället för att varsla?
– Vi har pratat om permittering och där är vi överens med företaget att regeringen borde ställa upp på ett annat sätt och titta över reglerna. Det känns ju som oskälig konkurrens när det finns flera andra länder i EU som har fördelaktiga permitteringsregler.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se
Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se
Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".