Mjölby

Kommunalrådet: Vi är chockade

I förmiddags fick kommunstyrelsens ordförande i Mjölby Monica Gideskog (M) beskedet att en av kommunens största arbetsgivare, trucktillverkaren BT Products gör sig av med var sjunde anställd i Mjölby.

–  Vi är chockade över att de varslar så här många personer, säger Gideskog till SR Östergötland.

– Det är ett hårt slag för alla, för individen, för BT och för kommunen, säger Gideskog.

Gideskog befarar att fler Mjölbybor kommer att drabbas.

– Det oroar mig, småföretagen runt omkring. BT har resurser att hjälpa till men för småföretagen kan det bli jättetufft. BT är ju bara en bricka, men nu blir det en dominoeffekt eftersom många företag levererar till BT, säger hon.

Gideskog vill nu få till ett samarbete med företaget, som är Mjölby kommuns största privata arbetsgivare, för att hjälpa de drabbade.

– Jag kan inte utlova någonting men givetvis kompetenshöjningar med utbildningar. Det är det vi kan bidra med.

Landshövding Björn Eriksson som också är regeringens varselsamordnare i länet konstaterar att BT brottas med samma typ av problem som den hårt ansatta svenska bilindustrin. Dagens varsel kommer han att ta upp i den rapport som han lämnar in till regeringen i början av februari.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".