Många muslimska kvinnor blir diskriminerade

Många muslimska kvinnor som bär slöja upplever att dom blir diskriminerade. Det visar en undersökning som Byrån mot diskriminering i Norrköping har gjort.

Sammanlagt har elva kvinnor med vitt skilda bakgrunder men som alla bär huvudduk, djupintervjuats och nästan samtliga uppger att dom mötts av misstänksamhet och skepsis både i vardagen och på arbetsmarknaden.

– De flesta har varit ute bland allmänheten, på offentliga platser, där folk har vägrat sitta brevid dem och varit väldigt skeptiskt till att prata och ta kontakt med dem, säger Eleena Chagaeva som gjort undersökningen.

Ett annat område där kvinnorna har upplevt diskriminering är på arbetsmarknaden. Många har försökt hitta ett lämpligt jobb, men upplevt att de blivit bemötta med skepsis och misstänksamhet av dem som intervjuar. Farhiya Mohamed är en av dem som deltagit i undersökningen och hon säger att hon har sökt många jobb utan att ens få ett svar:

– När jag ansöker så svara de inte. Jag vet inte varför, säger Farhiya Mohamed.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".