Maryam konverterade till islam

Många muslimska kvinnor som bär huvudduk känner sig diskriminerade. Det visar en undersökning som Byrån mot diskriminering gjort.

Maryam al Saleh konverterade till islam för fyra år sedan. Idag bär hon slöja och märker av att andra kvinnor med diskrimineras.

– Jag har aldrig känt det men jag ser att man diskriminerar kvinnor med slöja.

För fyra år sedan konverterade hon till islam och något år senare började hon bära slöja, berättar Maryam al Saleh. Störst motstånd mötte hon i sin närmaste omgivning, familj och vänner.

Muslimska kvinnor i Norrköping upplever att de blir diskriminerade. Det är vardagsdiskrimineringen som är vanligast. Maryam al Saleh säger att hon inte upplevt samma sak men vet inte varför.

– Jag vet inte vad det beror på. Jag kan inte säga att det beror på att jag är en öppen och glad person så jag vet inte.

Hon är säker på att det finns islamofobi i Sverige och tror att det beror på de terrordåd som utförs av extrema grupper i islams namn.

– Islam stämplas som en terroristreligion. Slöjan förknippas med islam och islam med alla terrorister.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".