Linköping

Bristande skydd för kvinnor

Behovet av skyddat boende för missbrukande kvinnor som utsätts för våld är stort och trots att omsorgskontoret gjort en utredning om behovet, så sa fullmäktige nej till förslaget i höstas.

På en konferrens idag försöker stadsmissionen i Linköping få upp frågan på agendan igen.

– Det är förskräckligt att det inte finns något skydd att få för de här kvinnorna, säger Sofia Kuno som arrangerar konferensen.

Ingalill Thor som i sin utredning föreslagit ett skyddat boende med fem till sex plaster plus två akutplaser, fick inget gehör i fullmäktige i höstas.

– Idag erbjuder vi stödbostäder och då är det blandade boende. Problematiken med att kvinnor ofta är utsatta av män är svår att hantera i blandade boenden. Det är svårt att ge kvinnorna optimalt skydd helt enkelt.

Fyra miljoner per år räknar man med att ett skyddat boende för kvinnor med misbruk skulle kosta. Pengar som inte fanns i höstas. Linnéa Darell (FP) ordförande i omsorgsnämnden i Linköping som beställt utredningen tycker ändå att man kommit en bra bit på vägen.

– Vi vet behöver göra. Nu hoppas vi att vi ska få erfarenheter andra kommuner där man har jourboende. Hos kvinnojouren kan man inte bo om man har ett missbruk och det är något liknande vi skulle behöva. Vi hoppas att vi kan inte en lösning tillsammans med stadsmissionen så att vi får ett akutboende.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".