Polisforskare för kritisk för polisjobb

Poliser som kritiserar den egna myndigheten kan bli straffade för det. Det hävdar både forskare och fackförbund efter att en polisforskare på Växjö universitet nekats jobb i Östergötland.

Polisforskaren har många års erfarenhet av polisyrket och sågs av facket som bäst meriterad för uppdraget, ledningen däremot satt honom sist på listan berättar Tomas Agnevik, ordförande för Polisförbundet i Östergötland. 

– Ja, jag tror helt enkelt att det är så att det kan anses så att han är för kvalificerad polis och i och med det obekväm, säger Agnevik.

En rekryteringsgrupp med en tillförordnad närpolischef och en rekryteringschef kom båda fram till att polisforskaren på Växjö universitetet var mest lämpad för jobbet. Men forskaren som är känd för att kritisera polisens arbete blev enligt facket rankad sist av dom som sökte jobbet.

Poliskritik straffar sig?
– Ja tyvärr finns det en känsla av det i det här ärendet, säger Tomas Agnevik.

Poliser och forskare som Sveriges Radio Kronoberg varit i kontakt med vittnar om att det inte är ovanligt att kritik straffar sig inom kåren. Det kan vara svårt att gå vidare till högre befattningar inom polisen om man är besvärlig. Rolf Granér är lektor på polisutbildningen i Växjö och säger att det är en allmän uppfattning bland poliser att kritik påverkar polisers möjligheter att göra karriär.

– Det är återkommande i mötet med poliser, det är återkommande i mina intervjuer, det är återkommande i våra fortbildningar, är jag kritisk - har jag en motsatt uppfattning till ledningen, så kommer jag uppfattas som obekväm och med det kommer sämre karriärmöjligheter, säger Rolf Granér på Växjö universitet.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".