1 av 2
2 av 2
Biskop Martin Lind

Biskopen: Inga krossade kistor här

Efter förra årets avslöjande att kistor krossas med grävskopor efter gravsättning för att undvika sättningar i marken har nu Linköpings stift gjort en utredning för att klarlägga om den oetiska hanteringen av kistor förekommer i länet.

– Under de senaste fem åren finns det inte ett enda belägg för att något oegentligt inträffat i Linköpings stift, säger biskop Martin Lind.

Det var förra året som Uppdrag granskning i SVT uppmärksammade att kistor krossades med grävskopa innan dom täcktes över med jord vid gravsättningen. Det gjordes för att förhindra att marken skulle sjunka när kistorna förmultnar.

Den oetiska hanteringen av kistorna skulle förekomma på flera platser i landet, även i Östergötland. Men enligt den utredning som Linköpings stift gjort stämmer inte det. Under utredningen har man pratat med dom anställda, som säger att kistorna inte krossats här.

Martin Lind tror inte att någon anställd döljt sanningen för stiftets ledning.

– Det vill jag inte tro. Jag litar på att de uppgifter som jag fått fram är sanningsenliga och nu finns det svart på vitt att inga oegentligheter skett.

I april träffas Linköpings stift och församlingsförbundet för att diskutera vad man får och inte får göra vid gravsättningar.

De församlingar som inte har något skriftligt regelverk kring gravsättning kommer att få det under våren

– När 2009 års vårtermin är avslutad har samtliga pastorat någon form av fastställt regelverk, säger Martin Lind.

Johan Gustafsson
Johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".