1 av 2
Hageby centrum.
2 av 2
Nya Hageby centrum växer upp.
Norrköping

Bristfällig information om asbestsanering

Just nu saneras Hageby centrum i Norrköping från asbest. Saneringen görs enligt de regler som finns men informationen till besökare och personal i butikerna om att det finns asbest i huset är i stort sätt obefintlig.

Flera av de som jobbar i butikerna och som SR Östergötland varit i kontakt med säger att de inte visste någonting om asbestsaneringen.

- Nej det visste jag ingenting om, säger Anna Dahlberg som jobbar i en av butikerna i Hageby centrum.

- Vi ser ingen anledning att gå ut med någon allmän information eftersom vi vet att det är en hundraprocentig säker sanering, säger centrumchefen Peter Löfquist. 

Asbest användes som brandskydd i de flesta byggnader fram till mitten av 70-talet då det förbjöds. Den anses inte farlig så länge den får sitta orörd på balkar och andra järnbeslag. Om man däremot kommer åt den så att partiklarna frigörs till luften är den mycket farlig och kan orsaka svåra skador på andningsorganen, fortfarande dör det enligt socialstyrelsen cirka hundra personer per år av asbest.

Om man skall göra ingrepp i byggnader måste man få bort den asbest som finns kvar och i Hageby centrum har man därför bestämt sig för att ta bort all asbest som man kommer åt.

Att centrumet hålls öppet under saneringen anses inte vara något problem eftersom de ytor som saneras stängs in med undertryck i speciella tält för att inget skall kunna läcka ut. Peter Henriksson som är sanerare tycker att det känns säkert och oroar sig inte.

- Jag känner mig säker eftersom jag har min skyddsutrustning med dräkt och mask.

- Finns det en risk att man blir nonchalant om man jobbar med det här dagligen?

- Nej, absolut inte, jag kan ju inte spela med mitt eget liv, säger Peter Henriksson.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".