Östergötland

Kritik mot polisen tillbakavisas

Påståendet om att poliser som är öppet kritiska mot den egna myndigheten kan bli straffade för det, tillbakavisas av Östgötapolisen.

Efter att en polisforskare nekats jobb i Östergötland hävdar både forskare och fackförbund att polisforskaren rankades sist på listan över kandidater av skälet att han tidigare hade kritiserat polisen i sin forskning.

Men Charlotte Lundgren som är personalchef på östgötapolisen, tillbakavisar kritiken. Hon säger att de gjorde bedömningen att resursen redan fanns inom myndigheten.

Polisforskaren fick inte det sökta jobbet, trots många års erfarenhet av polisyrket. Polisförbundet ansåg honom bäst meriterad, men det gjorde inte polisledningen. Tjänsten gick istället till en annan anställd vid Östgötapolisen. Kritiska röster menar att det berodde på att mannen ofta kritiserat polisen i sin forskning. Detta får stöd både från Polisförbundet och från forskare vid polishögskolan som anser att poliser som är för kritiska kan bli straffade när det gäller deras karriärmöjligheter inom kåren. Men Charlotte Lundgren håller inte med.

– Jag tycker att det är högt i taket hos polisen, jag har inte jobbat så länge inom polisen, men jag uppfattar inte att det är något annat värde på det här, jämfört med de andra företag som jag har jobbat på, säger Charlotte Lundgren.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".