Östergötland

Oklart om viltstängsel längs Ostlänken

Hur stor del av den planerade snabbjärnvägen Ostlänken som kommer att omgärdas av viltstängsel är ännu inte klart. Frågan är komplicerad enligt Banverket som pekar på både för- och nackdelar med stängsel längs järnvägen.

Det finns flera hänsyn att ta när det gäller viltstängsel. Fördelarna är naturligtvis att man hindrar viltet från att bli påkörda och dödade, nackdelarna är att man bygger upp barriärer i skog och mark som gör det svårt för djuren att förflytta sig dit de vill.

– En fara kan också vara att djur som kommer innanför staketen blir innestängda och får svårt att ta sig ut,  säger miljöhandläggaren Birgitta Aava Olsson som jobbat med stängslingsfrågor för Botniabanan.

Längs Botniabanan har man bestämt sig för att bara sätta upp viltstängsel där det finns gott om ren och inte för att skydda de vilda djuren. Hur man kommer att göra längs Ostlänken avgörs inte förrän regeringen har godkänt Banverkets järnvägsplan och den exakta sträckningen av banan är fastställd. 

– Vi vet ju att stängsel kommer att användas på åtminstone delar av Ostlänken, hur stor del vet vi inte, säger Anders Elam som är miljösamordnare för Ostlänken.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".