Norrköping

Inga extrapengar till Ria-centers kök

Det blir inga extra pengar från Norrköpings kommun till en upprustning av Ria-centers kök.

Till Ria-center kan socialt utsatt personer vända sig och bland annat köpa lagad mat till en låg kostnad, men i höstas dömdes köket ut av miljö- och hälsoskyddskontoret i Norrköping.

Organisationen Hela människan som bland annat driver verksamheten vid Ria-center får ett årligt anslag från kommunen, men trots kökets renoveringsbehov kommer det anslaget inte att öka för 2009 annat än med den vanliga uppräkningen.

I höstas inspekterade miljö- och hälsoskyddskontoret i Norrköping köket och med från EU:s regler för livsmedelshantering, dömdes det hårt slitna köket ut. För att få det godkänt igenkrävs en satsning i mångmiljonklassen.

Men trots att kommunen inte tänker anslå några extra pengar, tror socialchef Margareta Öst att det kommer att lösa sig ändå:

– Vi har haft många diskussioner med företrädare för Hela människan och där har det pekats på andra möjligheter, kan man hitta andra lokaler, kan man rusta lite mindre än vad som är föreslaget eller kan man laga maten någon annanstans. Jag har uppfattat att vi har haft goda diskussioner och det ser ut som om föreningen löser det här på egen hand.

Enligt Margareta Öst är Hela Människans verksamhet viktig för de socialt utsatta i Norrköping:

– Det är klart att det är jättebra och viktigt att det finns ett ställe för personer som lever ett väldigt utslaget liv med missbruk. Man kan också diskutera som vi kan samverkan kring dagverksamheten på ett annat sätt, säger Margareta Öst.

Christina Turesson
christina.turesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".