Äldre får inte bestämma på hemmet

Uppdaterad kl. 16.29
Äldre i särskilt boende saknar både inflytande och självbestämmande. Det konstaterar länsstyrelsen i Östergötland som tillsammans med ytterligare sex länsstyrelsen granskat rättssäkerheten för de boende.

- Det handlar om att få hjälp med att duscha några gånger i veckan istället för en gång, då kan man mötas av beskedet att det har vi inte tid med, säger Maud Veibäck, socialkonsulent på länsstyrelsen och menar att kraven från de äldre inte alls är orimliga.

Enligt utredarna får de äldre inte ordentlig information om sina rättigheter, inte heller om vilka beslut om stödinsatser som tagits eller vilka ytterligare hjälpmöjligheter som finns.

”Kommunerna borde inrikta sig på hur de äldre vill ha det och anpassa sin verksamhet efter individen”, skriver berörda länsstyrelser.

I den undersökning som myndigheten presenterar idag har bland annat äldreboenden i Kinda undersökts.

- Det vi gör regelbundet i Kinda kommun är att vi politiker möter boende och anhöriga i boråd. Då kommer det fram mycket synpunkter på hur livet är för de äldre, säger Nils Gunnar Venov, ordförande i socialnämnden i Kinda kommun.

Nu kommer det kritik, hur kommer ni reagera?
- Självklart ska vi läsa kritiken och se vad vi kan göra bättre.

Men det blir inte tal om någon rättslig påföljd för de kommuner som bryter mot lagen. Istället kommer länsstyrelsen nu göra uppföljningar för att se om några förändringar inom omsorgen gjorts.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Stefan Lindeberg
stefan.lindeberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".