YDRE

Strandnära tomter väcker protester i Ydre

Ydre kommun lockar nya invånare med hjälp av små, gammaldags byar. Men planerna som en privat markägare har vid Sommens strand väcker protester från närboende.

Ett nytt område med tolv tomter håller just nu på att detaljplaneläggas vid Sommens strand och där planerar kommunen att bryta mot strandskyddet för att göra området mer attraktivt.

Kritiken från de närboende tillbakavisas av Urban Tordsson som är teknisk chef i Ydre kommun. Han menar att det är en kommunal skyldighet att låta folk bo naturnära.

Inga nya, stora villaområden är längre tillåtna. Ydre kommun är en av landets minsta och vill med hjälp av sin glest bebyggda natur locka nya invånare. Kommunen har därför tagit ett beslut att bara tillåta nybyggen med mellan fem och tjugofem hus.

– Det är den karaktär vi har på bostadsbebyggelsen sedan ganska lång tid tillbaka och det vill vi försöka behålla, säger Urban Tordsson.

                                                               Raina Medelius
                                                           raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".