ÖSTERGÖTLAND

Utredning ska göra scenkonsten starkare

Scenkonsten i Östergötland ska bli starkare och stabilare i framtiden. Det hoppas i alla fall kulturpolitikerna i länet som har tillsatt en utredning.

Nu ska landstinget via Östsam, Norrköping- och Linköpingskommuner tillsammans sätta upp en långsiktig strategi för hur institutionerna, framförallt Östgötateatern, Symfoniorkestern, Östgötamusiken och Vadstena akademin, ska skötas.

Under många år har fördelningen av kostnaderna till kulturinstitutionerna varit ett hett ämne. Ett typiskt exempel är frågan om, hur stor andel av utgifterna för Norrköpings symfoniorkester ska Linköpings kommun betala?

– Vi ser idag att ekonomin är svag för våra institutioner, de behöver mer pengar än vad de kan få. Vi vill arbeta igenom scenkonstområdet inom huvudmannagruppen för att säkra innehåll i framtiden, säger Lars Eklund (KD), talesperson för kulturområdet inom Östsam

Stefan Arrelid (MP) kommunalråd i Norrköping hoppas att utredningen ska leda till bättre styrning än vad det har varit hittills:

– I ganska så många år har man låtit anslagen krympa, nu tror jag att man måste göra prioriteringar. Att säga vilken verksamhet man vill behålla, vilken verksamhet ska få stryka på foten säger Arrelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".